Нужни са следните продукти:
4 чаши Любов
2 чаши Вярност
3 чаши Приятелство
1 купичка Прошка
1 пакетче Доверие
7 лъжици Надежда
1/2 шишенце Доброта
5 лъжици Уважение
2 шепи Търпение
Смях, колкото поеме
Баница с готови кори
1пакет кори
3/4 ч.ч. олио
4 яйца
3/4 кофичка кис. мляко
1 ч.ч. натрошено сирене
1 бакпулвер
В един съд се чукват яйцата. Към тях се прибавя олиото, киселото мляко, сиренето и бакпулвера. Всичко се разбърква добре и се оставя 10 минути да отлежи.
Тавата се подмазва с олио и започва редене на ред кори, 3-4 с.л. плънка. Пак ред кори , плънка и т. н.
Нарязва се на квадрати и най-отгоре се намазва с масло и яйце. Пече се на умерена фурна.
4яйца
1 ч. ч. захар
5 суп. л. олио или зехтин
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
2.ч. ч. брашно
шепа орехи (по желание)
плода от 1 или 2 компота от праскови
няколко супени лъжици сок от горепосочения компот
пудра захар за поръсване на кейка (по желание)
мазнина и брашно за поръсване на формата
1.)Яйцата заедно със захарта и олиото (зехтинът) се разбиват в купа на ниска скорост на миксера докато се смесят.
2.) Брашното се пресява в отделна купа и се прибавя към яйчната смес лъжица по лъжица при непрекъснато разбиване с миксера.
3.) В отделен съд се смесват киселото мляко и содата и се добавят към сместа за кейка. Разбъркват се внимателно с лъжица.
4.) Всичко се изсипва в предварително намазнена и набрашнена форма за кейк. Отгоре се нареждат плодчетата от компота и орехите. По време на печенето те ще потънат, така че няма нужда да се разбъркват.
Сместа се пече в предварително загрята на 160-170 С (140-150 С вентилаторна)фурна. Добре е кейкът да се провери след поне половин час и формата да се завърти, ако фурната не пече равномерно. Проверява се с клечка и се пече, докато стане готов. Изважда се и се оставя да изстине във формата за десетина минути. След това формата се обръща върху чиния за сервиране и кейкът се полива с няколко супени лъжици сок от компота. След като сокът попие, може да се поръси и с пудра захар.
Крем карамел в тава
15 с. л . захар се карамелизират направо в тавата и се разпределят равномерно.
2ч чаши захар се разбиват с 8 яйца с миксера до побеляване.
Прибавя се литър и половина прясно мляко и 2 ванилии.
Изсипва се в тавата с карамелизираната захар и се пече около 1ч 20 мин на 150 градуса. (Не се пече на водна баня.)
Икономичен кекс без яйца със сладко
Начин на приготвяне
Всичко
се разбърква много добре и се изсипва в намазнена и набрашнена форма.
Пече се около 40 минути в умерена фурна. Още топъл се обръща и се
поръсва с пудра захар.
Арабски кекс - постен
Начин на приготвяне
Сладкото
и захарта се разтварят в гореща вода. Прибавят се олиото, брашното,
бакпулвера и всичките останали продукти. Разбърква се добре, изсипва се в
намаслена форма и се пече до готовност. Охладения кекс се поръсва с
пудра захар
Леща
Лещата се вари 20 мин. Солта и подправките се добавят след пълното сваряване!
Задушавате в 150 гр. олио 1 глава лук, чесън, 1 суп. лъж. червен пипер. Прибавете ситно нарязани зеленчуци - 2 бр. моркови, 2 бр. червени чушки, 3 бр. домати и задушете отново за 2-3 мин. Прибавете сместа във вече сварената 300 гр леща. Прибавете 5 зърна бахар, 2 бр дафинов лист, предварително размито в чаша вода 2 с. л. брашно, водичка и варете на тих огън още 10 мин.
Сервирайте в гювечета, украсете с пресен магданоз, копър, лимон.
Леща
Лещата се вари 20 мин. Солта и подправките се добавят след пълното сваряване!
Задушавате в 150 гр. олио 1 глава лук, чесън, 1 суп. лъж. червен пипер. Прибавете ситно нарязани зеленчуци - 2 бр. моркови, 2 бр. червени чушки, 3 бр. домати и задушете отново за 2-3 мин. Прибавете сместа във вече сварената 300 гр леща. Прибавете 5 зърна бахар, 2 бр дафинов лист, предварително размито в чаша вода 2 с. л. брашно, водичка и варете на тих огън още 10 мин.
Сервирайте в гювечета, украсете с пресен магданоз, копър, лимон.