"НЕКА ТВОЯТА ХРАНА БЪДЕ ТВОЕТО ЛЕКАРСТВО." ХИПОКРАТ

"След лимона и меда, орехът е уникален с две неща. Първо той възстановява клетките на мозъка и второ - запазва паметта на човека. Затова аз препоръчвам на хората, даже на младите, да смелят 30-50 грама орехи, да прибавят хубав мед и се получава една великолепна питка."   
 Проф. Христо Мермерски


Лимонови кори и зехтин срещу болки в ставите


Основните виновници за болките в ставите са определени състояния и заболявания като: ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра, както и някои навяхвания и изкълчвания.
Ставите свързват костите и благодарение на това ние можем спокойно да движим ръце, крака и други части на тялото. Понякога обаче хрущялите се износват, намалява течността, която смазва ставите и това води до болки, които варират от леко дразнене до непоносимост.

Тук на помощ ни идва лимонът.
Лимоните съдържар огромни количества витамин С – с един лимон може да си набавим над 30 % от препоръчителната дневна доза от витамина. Той отговаря за формирането на важни тъкани в нашето тяло, които са част от сухожилията, кожата и кръвоносните съдове. Витамин С също така подпомага заздравяването и зарастването на рани, поддържането на здравето на костите и зъбите. Лимоните са богати и на калций, който в комбинация с витамин С е от основно значение за здравия скелет.

Пробвайте следната рецепта с лимон против болки в ставите. Ако го направите вечерта, още на сутринта ще почувствате облекчение.

За целта са ви необходими:
-         4 лимона
-         зехтин
-         буркан
-         марля
-         найлонов плик
-         вълнен шал

Отделете корите на лимоните, поставете ги в буркан и напълнете до горе със зехтин. Затворете добре буркана и оставете да престои така две седмици.

След това можете да използвате, като поставите малко от зехтина върху марля и наложите на болезнените места. Покрийте с найлоновия плик и увийте с вълнения шал.

А освен това можете да ядете лимоновите кори:

-         Те намаляват нивото на холестерола. Съдържат калий, който спомага за регулиране на кръвното налягане.

-         Подпомагат храносмилането и имунитета.

-         Подобряват вида на кожата, тъй като лимонената киселина и витамин С се борят със свободните радикали, които причиняват състаряването и набръчкването на кожата, както и образуването на тъмни петна.

-         Помагат при сваляне на килограми, тъй като съдържат пектин който предотвратява усвояването на прекалено количество въглехидрати.


здравословна закуска с жито, мед, канела и орехи.

Подходящо за закуска ястие с жито, мед, канела и орехи, както и като следтренировъчно хранене
За приготвянето му са необходими:
70 г бяла твърда пшеница (жито)
1 с.л. мед
30 г орехи
1 щипка канела
200 мл вода
Начин на приготвяне:
Почистеното живо се измива и поставя в малък съд с 200 мл вода. Вари се 30-40 минути на умерен огън под капак.
След сваряванете остатъчната вода се изцежда. Прибавя се лъжица мед и се посипват счуканите орехи и щипка канела.

Ястието има високо съдържание на въглехидрати, 15% от които са под формата на фибри. Простите въглехидрати са в рамките на 25% от състава на всички въглехидрати. Порцията жито съдържа също умерено количество растителни протеини с ниска биологична стойност и умерена порция мазнини.

Най-голямата билка в света - бананите


1. За енергия
Южният плод е богат на прости въглехидрати, които се разграждат много бързо от организма ни. По този начин тялото ни си набавя голям енергиен заряд. Това прави бананите подходяща храна както за спортисти, така и за хора, страдащи от умора и загуба на сили.
Дава  енергия - Бананите съдържат три естествени захари- захароза, фруктоза и глюкоза. Бананите  могат да ви дадат енергия, която да ви помогне, когато тренирате във фитнеса или играете любимия си спорт. По тази причина виждате тенисисти да ядат банани по време на тенис мач.

2. За добро настроение
Съдържащия се в бананите витамин В6 стимулира действието на серотонина – т.нар. „хормон на щастието“. Той влияе благотворно на централната нервна система: подобрява настроението ни и ни помага да се преборим със стреса. Имайте предвид, че първоначално количеството му в южния плод нараства в процеса на зреене, но ако по бананите се появят кафяви точици, витаминът започва да се разгражда.

3. За мозъка, сърцето и кръвното налягане
Благодарение на калия, който съдържат, бананите могат да намалят чувствително риска от удар. Това доказа изследване, проведено в Щатите. За целта е достатъчен приема на един банан на ден. Калият също така предпазва от сърдечносъдови проблеми и понижава кръвното налягане – нужно е редовно да изяждате по три банана на ден. А помощник на калия е магнезият, който подсилва сърцето и мускулите. Нивото и на двата не се влияе от стадия на зрялост на бананите.

4. За стройна фигура
Освен че съдържат почти нула грама мазнини, бананите са богати и на т.нар. сложни въглехидрати. Организмът се нуждае от повече време за тяхното разграждане и по този начин поддържат чувството за ситост по-дълго. Забавената преработка на сложните въглехидрати възпира и покачването на нивото на захарта в кръвта. В резултат организмът ни произвежда по-малко инсулин и ние отслабваме по-бързо. В противен случай повишеното ниво на инсулин пречи на изгарянето на мазнините. Ако сте на гладна диета, можете да изяждате дори до 6 банана на ден. Важно е обаче да изпивате и по три литра минерална вода или неподсладен чай на ден. В противен случай бананите могат до доведат до запек. Имайте предвид, че колкото по-зрял е бананът, толкова повече сложни въглехидрати се преобразуват в прости, т.е. презрелите банани трупат кила, а не ги свалят.

5. При стомашни проблеми
Приемът на три банана на ден в комбинация с по три големи чаши минерална вода или неподсладен чай към всеки от тях регулира храносмилането ви. Освен това част от веществата, съдържащи се в бананите, спомагат за образуването на вид защитен слой, който „облича“ стената на стомаха ви и неутрализира излишните киселини.

6. Против камъни в жлъчката
Пектините в южния плод се свързват с излишната жлъчна киселина в организма и като я изхвърлят от него, намаляват риска от образуване на камъни в жлъчката. В резултат от това тялото ни трябва отново да образува жлъчна течност, за което се нуждае от холестерол. А него организмът ни си набавя от кръвта и намалява нивото му там.

7. Срещу предменструален синдром
Много жени страдат от болки в гърба и в слабините, нервност и раздразнителност преди началото на менструалния цикъл. Оплакванията се подсилват от стреса и от липсата на витамин В6. В случая бананът помага и против схванатите мускули на гърба и стомашната област, и против опънатите нерви, и против чувството на тежест в гърдите. Нашият съвет: 4-5 дни преди началото на цикъла трябва да започнете да ядете по два-три банана дневно.
Вместо да се чудите какво хапче да изпиете, за да свалите напрежението от предменструалния си синдром, просто изяжте един банан, дами. Количествата на витамин B6, както и желязото, регулират кръвната захар, което влияе и върху настроенията на жената по време на този период.

Знаете ли че...
Оптималната комбинация е банан с мляко – защото от нея организмът ни получава не само полезните вещества, съдържащи се в южния плод, но и ценни белтъчини. Ако искате сами да си приготвите бананово мляко, ви предлагаме следната рецепта: смесете в миксера два банана с 250 мл нискомаслено мляко.

8. Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и кръвното налягане – един средно голям  банан съдържа 4 грама калий, което е почти 13% от препоръчителна дневна доза за възрастни. Калият е основен минерал, който взаимодейства с натрий и регулира баланса на течностите в организма. Необходим е също така за мускулната контракция и правилното функциониране на сърцето и нервната система.

9. Намалява риска от рак
проучване на един вестник за рака показва, че вероятността от рак на бъбреците се понижава с честа консумация на зеленчуци и плодове особено на банани. Проучването показва, че вероятността от развитие на рак на бъбреците при жените намалява с 50% от ядене на банани 4-6 пъти седмично.

10. Предпазва стомаха и намалява риска от язви
Бананите  предпазват и поддържат функциите на стомаха по два начина. Първо предизвикват създаването на слуз в стомаха, която образува защитна бариера срещу стомашни киселини. Второ бананите притежават едно вещество, наречено протеазни инхибитори, което разгражда бактериите в стомаха, които причиняват язви. Протеазния инхибитор също се бори срещу разпространяването на определени клетки и вируси, включително ХИВ.

11. Запазва костите здрави
високите стойности на натрий в диети води до прекомерни количества на калций, които се губят чрез урината, което от своя страна намалява силата и общото здраве на костите. Високото съдържание на калий в бананите неутрализира натрия от вашата диета и така позволява на калция да остане в тялото ви и да спомогне за запазването и укрепването на костната структура.


12. Помага при депресия - Бананите са богати на витамин В6, който помага за регулирането на нивото на кръвната захар. Те също съдържат вид протеин, наречен триптофан, който тялото преобразува в серотонин, който ви кара да се отпуснете, подобрява настроението ви и като цяло ви кара да се чувстват по-щастливи. Според последните проучвания на Британската асоциация за ментално здраве, сред хората страдащи от депресии, голяма част се чувстват много по-добре след изяждането на един банан.
Причината за това е съдържанието на триптофан, вид протеин, който тялото ни преобразува в серотонин, още познат като “хормонът на щастието”, който ни подобрява настроението и цялостно ни прави по-щастливи.

14. Помага да откажете цигарите
Когато пушачите решат да предприемат тази важна стъпка  да се откажат от навика си, бананите могат да бъдат  техен съюзник в това, защото съдържат витамини В6 и В12, а също така и минералите калий и магнезий, които помагат на организма да се възстанови от ефектите на никотина.

15. Ухапване от комар и дразнене на кожата
вътрешността на обелката на банан е известно, че е много ефективна за намаляване на възпаление и подуване при ухапване от комар. Просто разтрийте вътрешността на обелката на банана върху засегнатата зона.

16. Увеличава вниманието и  умствения потенциал
След  проучване сред 200 ученици в Middlesex (Англия) е доказано, че студентите, които ядат три банана на ден имат по-висока активна умствена дейност и са повече съсредоточени.

17. Помага при махмурлук
Един от най-добрите начини за преодоляване на махмурлука е като изпиете  един бананов млечен шейк с малко мед. Банана успокоява стомаха и с помощта на меда изгражда изчерпаните нива на кръвната захар, а млякото успокоява и ре-хидратира вашата система.

Все още ли мислите дали да добавите банани в ежедневната си диета?

18. Анемията изчезва
Богати на желязо, бананите могат да стимулират производството на хемоглобин и да помогнат в случай на анемия.

19. Нормализира високото кръвно налягане
Този уникален тропически плод има изключително високи стойности на потасиум, а заедно с това ниски стойности на соли, което го прави идеален за регулиране на кръвното налягане. Това е и една от причините Американската здравна организация да позволи на производителите на банани да обявят официално плода за средство за намаляване риска от високо кръвно налягане и инсулт.

20. Висока мозъчна активност
Двеста ученика от английското училище в Туикенам са били подпомогнати в учебната дейност чрез хапване на банани за закуска и обяд. Проучването е показало, че плодовете богати на потасиум засилват концентрацията, като правят зениците по-пъргави.

21. Ефективен срещу запека
Както вече споменахме, бананът е богат на фибри. Плодовете помагат да се разреши проблемът със запека без използването на разхлабителни средства.

22. Лекарство след ухапвания от насекоми и комари
Преди да се насочите към нещо друго, хапнете един банан и натъркайте ухапаното място с вътрешната страна на кората. Много хора намират това за ефикасно, като отоците и раздразнението силно намаляват.

23. Здрава нервна система
Бананите са с високо съдържание на B витамини, което подпомага успокояването и регулирането на нервната система.

24. Приятел на язвата
Бананът е широко използван в диетите на хора с чревни проблеми, заради своята мека структура. Смята се, че той е единствения суров плод, който може да се употребява без опасност от раздразнение при хронично болни.

25. Контролира температурата на тялото
Много на брой и рзлични култури по света намират банана за “охлаждащ” плод, който понижава едновременно физическата и емоционална температура. За пример, в Тайланд, бременните жени приемат повече банани, за да са сигурни, че бебето ще се бъде родено с по-ниска температура.

В заключение

Един банан наистина е естествен лек за много болести. Сравнен с ябълка, той има 4 пъти повече протеини, 2 пъти повече калории, 3 пъти повече фосфор, 5 пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече други витамини и минерали… Също така е богат на калий и е една от най-стойностните храни. Разбира се, само при условие, че е откъснат от дървото узрял, а не зелен и че не е обработен с химикали, каквито за съжаление тропически плодове се предлагат много на пазара.

Ето и една причина – да не посягате към банана. Само когато се опитвате да свалите килограми и пазите някаква диета, бананът не е ваш приятел. Все пак един банан се равнява на две филийки хляб, а и захарозата, фруктозата и глюкозата, които съдържа, не са първи приятели на диетите. Като изключим това правило, ви предлагаме да се фокусирате върху останалите 10 и смело да похапвате вкусния плод.